Uit je comfort zone!

Ik vind het superleuk om af en toe mee te doen aan runs, liefst met obstakels. 

Zoals de mudrun, vorige week zondag in Biddinghuizen, 12 kilometer door de modder banjeren, zwemmen door de ijskoude riviertjes, houten muren beklimmen (met hulp van gespierde mannen) en klimmen en klauteren onder prikkeldraad, camouflagenetten en buizen.

Meestal bedenk ik me een dag voor zo’n run: wat maakte dat ik me zo enthousiast inschreef? Koudwatervrees bekruipt me. Stel dat ik me blesseer  of iets niet kan of niet durf? Of als ik gewoon niet genoeg conditie heb en moet opgeven?

Natuurlijk hou ik me bezig met wat ik eet of wat ik voor de run ga eten en wat neem ik mee voor na de run?

Opeens krijg ik allemaal zorgen, die ik niet had toen ik me inschreef.

Echter, mijn gemotiveerde stem zegt me dat het vast ongelofelijk leuk gaat zijn,  uitdagingen zijn er om je leven interessant te houden toch?

Want even lekker uit je comfort zone gaan en iets doen wat je eng, gek, vreemd of spannend vindt, kan zo bevrijdend voor je zijn. En dat is wat deze runs voor mij zijn.

Ik vind het superleuk om mezelf uit te dagen en dingen te doen die ik lastig of eng vind, omdat het een gevoel van vrijheid geeft en daarbij ook nog eens veel plezier omdat het iets is wat je niet elke dag doet (tenzij je een modderworstelaar bent). 

Ook tijdens de run denk ik soms ‘ waarom doe ik dit? Maar de lol die we hebben, het samen zorgen dat we het gaan halen en de voldoening die volgt als een obstakel behaald is (laat staan als de finish in zicht is), is zo’n leuke ervaring, dat wil ik blijven doen.

Af en toe uit je comfort zone gaan kan je laten groeien als mens.

Iets doen wat moeilijk lijkt en het dan toch doen geeft voldoening en geeft zelfvertrouwen.

Ga maar eens na, het begint al als je klein bent en je leert bijvoorbeeld fietsen.

Je kunt dat nog niet en je vindt het waarschijnlijk superspannend. Toch ga je dat doen (omdat je moeder of vader je er op zet). Af en toe val je en sta je weer op. Opeens kun je het en ook nog eens helemaal alleen! 

Dat geeft je veel vertrouwen op je kleine fiets en daarmee ga je steeds meer in een rechte lijn rijden. Daarna kun je zelfs met 1 hand los en later ook weleens met 2 handen los. Stoer voel je je dan: ‘kijk zonder handen’!. En in een flits zit je op een volwassen fiets en ben je weer vergeten dat je moeite hebt gedaan.

Je leert om te gaan met voor jou lastige dingen. Je kunt dan vervelende situaties in je dagelijkse leven met meer gemak aan. Dit reset je brein en dat maakt dat je flexibeler in het leven komt te staan.

Vaak blijven we in onze comfort zone blijven, zelfs als we er niet comfortabel in zijn.

Iemand die rookt, die vindt dat waarschijnlijk helemaal niet prettig dat hij dat doet en wil er wel vanaf. Echter om uit de comfort zone van roken te komen moet hij obstakels overwinnen. Zoals ‘ dan ga ik meer eten’ of ‘ dan kan ik niet ontspannen’. 

Of als je moe bent en op de bank gaat zitten, dat voelt de bank heel comfortabel. Maar is het comfortabel voor je lijf?

Waarschijnlijk zal het uiteindelijk comfortabeler voor je lijf zijn dat je in beweging komt.

En dan zul je uit die tijdelijke comfortabele toestand van de bank weg moeten.

Hoe kun je leren om uit je comfort zone gaan?

Door iets te doen wat je uit je gewone patroon haalt, brengt je even uit je dagelijkse routine. Wandel je altijd hetzelfde rondje? Wandel dat rondje eens andersom. Je zult andere dingen zien en ervaren. Dat maakt dat je de wandeling meer gaat waarderen. Fiets je altijd dezelfde route naar je werk? Neem eens een andere route of neem een extra lus voor extra beweging.

Ga 1 minuut koud douchen voordat het warme water begint te stromen. 

Ga eens, als je net wakker bent, met blote voeten buiten staan. Zeker nu het niet zo warm meer is en adem een paar keer goed in en uit. Begin met jezelf aarden. Zo kun je de dag even goed beginnen.

Dans eens lekker gek in je woonkamer, met je kinderen of partner of gewoon alleen.

Soms is het lekker om uit je comfort zone te gaan

En omarm wat niet goed gaat, want daar leer je van en laat je groeien.

Wat doe jij om uit je comfort zone te gaan of wat houdt je in je comfort zone?

Meer inspiratie?

Lees meer: Comfort zone?
https://www.bol.com/be/nl/p/lef-kun-je-leren/9300000059267258/?bltgh=gc2iF-9bcTi0Evq780NJ6A.2_6.12.ProductTitle
Lees meer: Comfort zone?
https://www.bol.com/be/nl/p/de-edele-kunst-van-not-giving-a-fuck/9200000075854553/?bltgh=vVxdZCcE3S2julG2-vJNUQ.2_37.46.ProductImage

#leefstijl #gezondheid #fit #vitaal #twente #vitaliteit #coaching #gedrag #verandering #gedragsverandering #energie #rust #nooitmeerdieten #bewegen #duurzaam #voeding #ontspanning #slaap #stapjes #laatjezevenmijlslaarzenthuis #oplossing #oplossingsgericht #oplossingsgerichtcoachen #ademhaling #ontspanning #stress #overspannen #burnout 

#eigenwijs #advies #vitaliteit #coaching #gedrag #verandering #gedragsverandering #energie #rust #piekeren #oplossing #oplossingsgericht #oplossingsgerichtcoachen #authentiek 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *