Dirty 12 of Clean 15?

Hoe schoon is jouw keuze?
Elk jaar verschijnt er een nieuwe lijst van de EMG. Dat is een Amerikaanse organisatie die speurt naar chemicaliën op voedsel, de Environmental Working Group.
Wanneer je groente of fruit koopt, zit daar van alles op.
Mensen houden het vast en voelen er aan, niezen of hoesten er weleens over heen en dan zijn er nog de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om groente en fruit goed (en veel) te kunnen telen.
Haak nu niet gelijk af omdat je misselijk wordt van het idee en stop niet met groente en fruit eten, want het is nog steeds een zeer belangrijke voedingsgroep voor onze totale gezondheid.
Namelijk alle mineralen, vitaminen, vocht en vezels zijn van belang voor onze darmgezondheid, het ontgiftingssysteem in de lever, voor je gal en je nieren.
Deze voedingsstoffen zitten nergens anders in en je hebt dus groenten en fruit nodig.
Wat je wel kunt doen is voordat je lekker je groenten gaat klaar maken of je fruit gaat eten, om het goed te wassen en eventueel te schillen.
Overigens geldt dat minder voor biologische producten, maar ook daarbij is het goed om even je product te wassen.
Wassen kan overigens heel goed door wat baking soda of zuiveringszout te gebruiken, daarmee haal je veel van de viezigheid ervan af.
Op deze lijst van de EMG, die net is uitgekomen voor 2023 is het opvallendste de blauwe bes.
Deze staat bovenaan de meest vervuilde soort en als je deze daarom wilt eten, eet deze dan zoveel mogelijk nadat je deze hebt gewassen (met bakingsoda), of biologisch of uit Nederland als je deze in het seizoen koopt.
De schoonste groente wordt de avocado genoemd. Deze staat op 1 van de Clean 15.
Maar daar kun je weer andere dingen over zeggen. Namelijk dat deze groente enorm veel vraagt van de aarde en daarmee een grote impact op het milieu heeft.
Op Business Insider staat het volgende over de avocado teelt en de vraag van de westerse markt naar avocado’s. Deze is de pan uit gestegen:
“In en om de Britse hoofdstad ontwikkelt zich echter ook een nieuwe trend. Het Wild Strawberry Cafe in Buckinghamshire (ten noordwesten van Londen) meldde vorige week dat het stopt avocado’s te serveren. “De avocado-obsessie van de westerse wereld oefent een enorme druk uit op de avocadoboeren. De prijzen schieten nu zo ver omhoog dat er berichten zijn van Mexicaanse drugskartels die de lucratieve export controleren”, aldus het café in een Instagram-post.
De Ierse sterrenchef JP McMahon sluit zich daarbij aan. “Avocado’s zijn net bloeddiamanten, maar dan uit Mexico”, zegt hij tegen de Irish Independent. “Ik gebruik ze niet vanwege het effect dat ze hebben op de landen waar ze vandaan komen. Ontbossing in Chili, geweld in Mexico. Wat mij betreft zijn ze net zo slecht als legbatterijkippen.”
Zo staan er op de Clean 15 ook mango’s en ananas.
En tropisch fruit zijn fruitsoorten die groeien in tropische en subtropische gebieden, zoals banaan, mango en ananas. Het tropische fruit dat je in de Nederlandse supermarkt vindt, wordt dus hierheen vervoerd uit warmere landen.
De productie van deze gewassen legt druk op deze tropische gebieden en op de arbeiders op de plantages. Voor duurzaam tropisch fruit is het daarom belangrijk om te kijken naar aandachtsgebieden binnen de thema’s milieu en mensenrechten in de landen waar de productie plaatsvindt (thequestionmark.org).
Genoeg om af en toe eens bij stil te staan wat je nu in je winkelwagentje stopt.
Kiezen is verliezen, alleen geloof ik erin dat je zoveel mogelijk groenten moet eten voor je gezondheid.
En daarbij kun je keuzes maken die wat betreft de milieu-impact iets minder groot zijn. Door zoveel mogelijk gevarieerd te eten, door te kiezen voor groente en fruit uit het seizoen, of uit de regio en misschien kies je ook wel voor de biologische variant.
Als je dan ook nog eens je groenten en fruit wast of schilt, dan zijn er genoeg gezonde opties voor je.
En bedenk ook, hoe meer kleur er op je bord ligt, hoe meer mineralen en vitamines je binnen krijgt!
In elk geval heb ik de 2 overzichten hier nog even aan toegevoegd:
